2010. augusztus 1., vasárnap

Két interjú Lojzival

Július 29-én, csütörtökön ismét az m1 vendége volt Lojzi, ezúttal a Teadélután c. műsorban. A beszélgetés a fagyi és mézesmadzag mentén indult el a BS-ből, és onnan 700 km-re állt meg, Székelyföldön. A köztes úton pedig szó volt a pihenésmentes, koncertektől izzó nyárról, lelkes rajongókról, és nem utolsósorban arról az energiáról, amit a közönség sugároz a színpad felé, hogy aztán az együttes - mosollyá és zenévé konvertálva azt - visszaadhassa nekik, és így tovább, míg léteznek egymásnak. Az interjú itt nézhető vissza, a 19. perctől kezdődően.

Egy másik, hosszabb beszélgetést Lojzival a Fedél Nélkül c. lap július 22.-i számában találhatunk, OSA jóvoltából.
A válaszokból megtudhatjuk például, hogy honnan jött a Bikini megalapításának ötlete, és egyáltalán hogyan került Lojzi zenei pályára, miért szünetelt 1992 és 1997 között az együttes, valamint mit ígért és mit hozott el magával a rendszerváltás: "meghozta ugyan a szabadságot, de hozott egy csomó új dolgot is, amihez nem voltunk hozzászokva, a kiszolgáltatottságot, azt a fajta kapitalizmust, ami ellen tűzzel-vassal védekezett az előző rendszer, a mindennapi megélhetésért való küzdelem vált feladattá. (...) A demokrácia lényege, hogy a nép választ magának vezetőket, akik a népet szolgálják. Erről szó sem volt az elmúlt 20 évben."
A Sziget fesztiválról kiderült, hogy mennyire peremre szorulnak ott a magyar zenekarok, és szóba került az is, lehet-e még valami újat mondani ebben a felszínessé vált, sztárcsinálós világban. Mert "ha elfogy az üzenet, nem fogtok többé hallani rólunk" - zárja le Lojzi a gondolatot. A sorok mögül azonban felsejlik: a Bikininek szerencsére rengeteg mondanivalója van még.

(nagyobb felbontásért katt a képre)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése