2009. január 6., kedd

In illo tempore 1.

UDVARHELYI HÍRADÓ, 2002. június 7.
Mához egy hét Székelyudvarhelyen koncertezik a Bikini együttes

Háromállomásos székelyföldi turnén vesz részt a Bikini együttes: jövő pénteken városunkban, szombaton és vasárnap Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön koncertezik. Mindhárom alkalommal kétórás élő koncert lesz, amelyen minden fontosabb Bikini-dal el fog hangzani. D. Nagy Lajossal, az együttes énekesével erről, valamint legújabb lemezeikről beszélgettünk telefonon. Az 1982-ben még Nagy Feró és Németh Alajos által alapított csapat gerince 1985-ben forrott ki, amikor megjelent az Ezt nem tudom másképp mondani című albumuk. Ők voltak az első magyarországi együttes, akik 1990 elején Erdélyben turnéztak. 1992-ben felfüggesztették működésüket, de öt év múlva újrakezdték. A jelenlegi felállás: D. Nagy Lajos – ének, Németh Alajos (Lojzi) – basszusgitár, Gallai Péter – billentyű, Daczi Zsolt (Bende) – gitár, Makovics Dénes – szaxofon, Mihalik Viktor – dob, Bördén Szabolcs – billentyű.

– Egy zenésznek ritkán van alkalma arra, hogy ilyen közel kerüljön a történelemhez, ahogy ez nekünk sikerült akkor – emlékezett vissza beszélgetésünk kezdetén D. Nagy Lajos a temesvári koncertekre. – Temesváron három olyan koncertet játszottunk, ami – mondhatom nyugodtan – része volt a történelemnek, és az ott készült felvételeket adtuk ki lemezen Temesvári vasárnap címmel és mentünk körbe Erdélyben. Én úgy érzem, hogy az ember életében ritkán vannak olyan pillanatok, amit mi akkor átéltünk, és mindazért az élményért, amit ott kaptunk, érdemes volt ezt az egészet elkezdeni.

– 1992-ben feloszlott a Bikini, ötéves szünet volt a zenekar életében. Azt az időszakot mivel töltötted?

– Volt egy másik zenekarom, a D. Nagy és a Frakció. Illetve a D. Nagy és barátai. Lemezeket készítettem: 93-ban a Budapest felett címűt, 95-ben szólólemezt Szerémia címmel, 98-ban pedig Az idő foglyait. Zenéltem, koncerteztem, csak nem a Bikinivel.

– A D. Nagy és barátaival voltál nálunk is koncertezni. Mostani előzenekarotok az Á la carte...

– Fiatal zenekar. Úgy ismerkedtünk meg, hogy országszerte nagyon sok fiatal zenekart segítünk, pontosan azért, mert támogatjuk az élő zenét. Azokat, akik nem tátogással próbálnak koncertezni, hanem tényleg élő zenét játszanak. Egyikük az Á la carte, amelyik mivel kelet-magyarországi, úgy éreztem, hogy éppen aktuális, hogy ők jöjjenek Erdélybe velünk. Nagyon jó slágeres rockzenét játszanak, amellyel közel tudnak férkőzni a közönség szívéhez.

– Utolsó előtti lemezetek, a Nem lesz ennek jó vége mintha politikai hangvételű lenne. Mennyire politizál a Bikini?

– Nem hiszem, hogy annyira politikus lenne, nem annak szántam. Abban, hogy "Nem lesz ennek jó vége, közeleg a hó vége", semmi politika nincsen, hiszen arról van szó, hogy hónap végén az emberek benyúlnak a zsebükbe, és nincs benne semmi. Ez nem politika, ez szociográfia, közgazdaságtan, egyszerűen a körülöttünk levő élet. Nem hiszem, hogy valaha is politizáltunk, mindig a körülöttünk levő életről, a máról énekeltünk: arról, hogy ennek köze van a politikához, nem tehetünk... Én soha nem akartam befolyni a politikába, nem is akarok a jövőben sem.

– Márciusban megjelent a legújabb lemezetek, az Álomból ébredve. Milyen zene van ezen az albumon?

– Úgy érzem, hogy amióta a 90-es évek végén újrakezdtük, ez az a lemez, amelyiket mindig is el szerettünk volna készíteni. Pontosan olyan, mint a régi lemezek, a régi Bikini-hangzás, és ugyanakkor mégis annyira modern, hogy nyugodtan mondhatjuk, a huszonegyedik század zenéje. Én büszkén merem mindenki elé tenni ezt a lemezt: nagyon sokat dolgoztunk rajta és úgy érzem, hogy a Bikini most találta meg azt a hangot, amivel a huszonegyedik században zenélni kell.

– Ezt az ún. huszonegyedik századi hangot fogjuk hallani a jövő pénteki koncerten is?

– Így van, abszolút. Ezt fogjátok hallani: az új lemezről is sokat fogunk játszani, de a régi dalok is ott lesznek. Egy olyan műsorral készültünk, ami magába öleli az elmúlt tizennyolc év nagy slágereit.

(Az udvarhelyi Bikini-koncert jövő pénteken, június 14-én 21 órától kezdődik: a jegyek ára elővételben 100.000 lej, a helyszínen 150.000 lej. Kaphatók a Mr. Music zeneüzletekben és a Dalila lemezboltban.)

Katona Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése