2009. január 6., kedd

In illo tempore 2.

UDVARHELYI HÍRADÓ, 2002. június 17.
Nem lett ennek jó vége...

Több mint nyolcszáz udvarhelyi és környékbeli fizető nézőnek zenélt pénteken este a magyarországi Bikini együttes a székelyudvarhelyi sportcsarnokban. A háromállomásos székelyföldi turné első koncertjén sajnos a technika beadta a kulcsot: a nagyon jó hangulatban zajló koncert utolsó dalai már nem voltak kiváló minőségben élvezhetők.

Nem csak fiatalok voltak a Bikini péntek esti fellépésén, hiszen jó pár korosabb zenekedvelő is eljött: bennük talán még elevenen él az együttes 1990 októberében tartott két teltházas udvarhelyi koncertje. Persze akkor csak száz lejt kellett fizetni a jegyért, most százezret. Ennyire változott meg ez a világ... Ahogy ez az együttes dalaiból is kitűnik, hiszen "nem úgy van az, mint volt rég, nem az a nap süt rám rég". Az előzenekarként játszó Á la carte nem igazán nyerte el az udvarhelyiek tetszését, volt, aki nevetve jött ki egy sört legurítani, hiszen az akusztikájáról amúgy nem híres sportcsarnok levegőjébe meglehetősen furcsán hasított bele az énekes néhol nagyon hamis hangja. A Bikini viszont kitett magáért: a tőlük megszokott pontossággal, rutinnal, jókedvvel játszották le újabb és régebbi dalaikat. Gallai Péter billentyűs ezúttal hiányzott a csapatból, helyén Makovics Dénes szaxofonos billentyűzött, a színpad hátsó részén pedig egy fiatal zenész, Bördén Szabolcs nyomogatta a szintetizátort. Mihalik Viktor dobos pontosan ütött, mint egy toronyóra, a többiek pedig a régiek: Németh Alajos (Lojzi) basszusgitáron (Nagy Feróval ő hozta létre a nyolcvanas évek elején az ős-Bikinit), Daczi Zsolt gitáron és a frontember D. Nagy Lajos középen. Daczi Zsolt (aki nemrég készített szólólemezt is) most is előadta egyik leghíresebb szerzeményét, az instrumentális Temesvári vasárnapot: a 89-es temesvári események ihlette gitárszóló minden olyan ember fülében ott marad, aki egyszer is hallotta. Természetesen az új lemez, az Álomból ébredve darabjaiból is játszottak, de a jól bevált, többéves slégerek sem maradtak el: Ki visz majd haza, Fagyi, Ha volna még időm, Közeli helyeken, Nehéz a dolga a katonának. Aztán a Nem lesz ennek jó vége című dal mintha jelzett volna valamit a később történtekből: a közönség igen, viszont a technika nem bírta ki a koncertet – a befejezés előtti néhány szám sajnos már nem szólt jó minőségben, az egyik technikus intette is a színpad mellől Lojzinak, hogy be kéne fejezni. Úgy is lett, elénekelték többek között az Adj helyet magad mellett című nagy slágert és be is fejeződött. D. Nagy Lajos pár órával később a Dzsungelben zajló megszokott péntek esti rockbuliban is fellépett, ahol négy-öt Bikini-dal előadásával szintén nagy sikert aratott.

–kz–

Ui.: És nemcsak a korosabb zenekedvelők élvezhették anno '90-ben a teltházas Bikini-koncertet. Milyen régen is volt... Hihetetlen, hogy '90-ben is ugyanúgy lehetett tombolni Lojziék zenéjére, mint most, 2009-ben. És még mindig fiatalon. :D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése