2008. május 14., szerda

20 év után


Minden kornak megvan a maga hangulata, érzésvilága, cirkusza és bohóca. Többnyire a bohóc csinálja a cirkuszt, vagy legalábbis nagy szerepe van benne, a nézők pedig csak bámulnak és éreznek. Sajátos hangulat lesz úrrá így egy koron: a tömeg hallgat, de közben mégis cinkosan összekacsint a bohóc háta mögött azzal a pár szókimondó, bátran a cirkuszigazgató szemébe néző elvetemült lélekkel, akik merik vállalni, hogy tartják majd a hátukat a többiekért, ha úgy alakul.
1987-ben a szakmai rangsoron az év együttese a Bikini lett, az év nagylemeze pedig a Mondd el című album. Továbbá Németh Alajos az év basszusgitárosa, D. Nagy Lajos a második legjobb énekes, az Adj helyet... pedig szintén második helyezést ért el az év dala kategóriában. Ami a közönség szavazatait illeti, az év dala az Adj helyet..., az év lemeze a Mondd el, a harmadik legjobb együttes a Bikini.
1988-ban az év együttese újra a Bikini lett, az év nagylemeze pedig a Ha volna még időm. Lojzi és Kacor (az új szaxis, Makovics Dénes távozása után) szintén első a saját kategóriájában, Németh Alajos ezenkívül még az év zeneszerzője is, Nagy Feró pedig az év szövegírója, s a Legyek jó az év videóklipje díjat kapta meg.
2007-ben, húsz kerek évre az álomba illő sikerekre, a zenekar ismét tarolt: a legfrissebb album, az Őrzöm a lángot aranylemez lett (ami azt jelenti, hogy minimum 7500 példány fogyott el belőle, ami első ránézésre nem tűnik soknak, de gondoljunk arra is, hogy a mai fájlmegosztós, letöltögetős világban ez a szám a tényleges rajongókat jelenti), majd elnyerte a Fonogram-díjat is "az év hazai rock albuma" kategóriában, végül pedig Lojzi "az év könnyűzeneszerzője" kategóriában Artisjus-díjat vehetett át ez év áprilisában.
Mintha ugyanott folytatták volna, ahol annak idején abbahagyták. Pedig ez csak a látszat. 20 évvel ezelőtt a művészekre dobott kötél szorítása volt a kibontakozás legnagyobb fékező tényezője, ma pedig ugyanennek a huroknak a túllazulása okozza az érvényesülés hatalmas nehézségeit. S talán ez utóbbival nehezebb megküzdeni. Annak idején elég volt a szavak kétélű fegyvere, a "kimondom is, meg nem is", mert rossz csak az, aki rosszra gondol. Ma már oda jutottunk, hogy mivel mindenki azt mond, amit akar, és úgy mondja, ahogy jólesik, az emberek lassan már oda sem figyelnek. Nehéz egy ilyen helyzetben behangolni a világot. De a Bikininek sikerült. És főleg azért is sikerült, mert a nagy változások ellenére (ami a '92-es feloszlás egyik okozója is volt) a cirkusz ugyanaz maradt: "ugyanaz a rossz bohóc csupa olcsó poénnal". A tömeg pedig ugyanúgy érzi a kor trükkjét, mint az alkotók, hogy ti. nincs már súlya a kimondott szónak, megfeszülhetsz, akkor sem kerülsz rács mögé. Mert már ott vagy. És ezt dialogizálni kell, személyesen kiállni és elmondani, személyesen ott lenni és meghallgatni.
A Bikini csak ebben az évben több, mint 130 alkalmat ad az együtt gondolkodóknak a kommunikációra - határon innen és túl. A múlt 21. századi döbbenetes aktualitását s ugyanakkor a fent leírt sikerek hitelességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a talán eddigi legütősebb koncertprogram nem kevesebb, mint hat (!) alkotást tartalmaz a Mondd el c. album összesen kilenc dalából, három dal a Ha volna még időm, négy pedig az Őrzöm a lángot albumokról való. A többit pedig olyan elmaradhatatlan dalok teszik ki, mint a Közeli helyeken vagy a Mielőtt elmegyek.
Érdemes kipróbálni ezt a fajta dialógust. Utána már csak azt érezzük, nem lehet elégszer kikiáltani a szabadságot.

Ugyanaz a cirkusz
(Álombó ébredve, 2002)

Mától már más van, új idők kezdődnek, de hamar felnőttek
Más már a város, máshol áll a sátor, ez egy másik tábor
Más lett a főnök, és az oroszlán helyett jött egy újabb tigris
Más már a bűvész és más a kötéltánc
Más számot játszik már a cirkuszi banda is

Miért érzem mégis azt, hogy a cirkusz, az ugyanaz?
Ugyanaz a bűvész és a trükkje ugyanaz
Ugyanaz a rossz bohóc csupa olcsó poénnal
És a vicc is arról szól, hogy mától minden ugyanaz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése