2009. július 15., szerda

Lehet-e még valaha normálisan egy ilyen világban élni?

Megdöbbenve olvastam a legújabb hírt (jobban mondva hírnek álcázott hazugságot) a Bikinivel és Beatricével kapcsolatban. Az "Antikapitalista Blokk" nevű szerveződés vagy micsoda nemrég rasszistának titulálta a két zenekart, és tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy fellépjenek a Sziget Fesztivál antirasszista napján. Nem tudom, miféle tömörülés ez a fent említett Blokk, és azt sem, hogy milyen újság az, amelyik számára hírértékűnek számít egy ilyen teljességében alaptalan vád, de mára szerencsére már megszoktuk, hogy épp olyasmikkel kezdik ki a Nagyok hírnevét, amik a legjobban fájnak nekik. És a legjobban az igazságtalanság szokott fájni. Szerencsére már azt is tudjuk, hogy minél nagyobb egy név, minél több embert állít maga mellé és nyeri el azok tiszteletét és szeretetét, annál nagyobb célpont a média számára. Annál inkább megpróbálják ellehetetleníteni - mindig a kornak megfelelő eszközökkel. Más a tábor, más a bűvész, de a cirkusz, az ugyanaz.
Jellemző, hogy kiragadnak egy-két részletet innen-onnan, és azokat szépen felnagyítják, kontextus nélkül pedig nyilván sok minden másnak tűnik, legtöbbször teljesen az ellenkezőjének. Kiemelnek két zenekart a sok közül, amelyeket szélsőjobbosnak titulálnak, és ráfogják a Bikinire, hogy rasszista, mert a Bikini Stúdióban készültek a felvételeik. Közben elfeledkeznek a többi együttesről, akiknek Lojzi szintén segített az elindulásnál, mert ők nem szélsőjobbosok, és így nem is érdekesek. Mintha nem tudnák, hogy egy stúdióban nem aszerint folyik a munka, hogy ki milyen politikai nézeteket vall. Épp az jelentene előítéletet, ha ki lenne függesztve a Bikini Stúdió ajtajára, hogy bocs, de csak olyanok jöhetnek be, akik (vagy akik nem) az XY párt hívei. És ugyanígy a fellépések is. Feró elmegy a Beatricével jobbikos rendezvényekre, ha meghívják, de ugyanúgy elmegy máshová is. Ettől ő rasszista? Hihetetlen. Ahogy ő is mondta: most ne menjen el katolikusok közé, mert ő református? Most akkor ki is a kirekesztő...? (N.B. Maholnap minden olyan erdélyi magyar embert árulónak fognak tekinteni - ha még nem tették meg -, akikről kiderül, hogy vannak román ismerőseik.)
A Bikini már túl van a 25. évén, a Beatrice már a 30-at is átlépte. Ez alatt a néhány évtized alatt nem egyszer próbálták meg "lehúzni" őket, főleg a 70-80-as években, de eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy rasszizmussal vádolja meg Lojzit, Lajost vagy Nagy Ferót. Aki egy kicsit is ismeri őket, a zenéjüket, a világlátásukat, ilyet még csak álmában sem merne gondolni róluk, nemhogy még le is írja, és ezzel érveljen valami mellett. De úgy tűnik, most ezt is megértük. Mi maradt még a tarsolyban?

Ui.: És még valami, ami a kontextust illeti - köszönöm Icának, hogy eszembe juttatta. :) Amikor a Bikini Stúdióban más zenekarok felvételei készültek, épp szünetelt a Bikini; Lojzi pedig dolgozott tovább, hisz valamiből meg kell élni. Felkarolt fiatal együtteseket, segített mindenkinek pártszínektől függetlenül. Lajos is szólókarrierbe fogott, és azoknak az albumoknak még távolról sem volt semmi közük mégcsak a közélethez sem. Feró igaz, hogy MIÉP-tag volt, de önszántából szállt ki a pártból 1999-ben. (József Attila is kezdetben tagja volt az illegális kommunista pártnak, de később elítélte a mozgalmat, miután megtudta, miről is szól az egész. Most akkor kommunista volt?)
Szóval kedves Antikapitalista Blokk, "az igazat mondd, ne csak a valódit"!

3 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó!Tökéletesen igazad van mindenben.Bikini volt,Bikini van,Bikini lesz:én 1985 óta vagyok rajongójuk de nem (fanatikusan)Mindannyian jó fejek.Meghallgattam az aktiv rádió felvételét Lojzival,és minden igaz.Képzeld én szolnoki vagyok és nemtudtam erről a beszélgetésről de bikininetet mindennap megszoktam nézni.Örülök,hogy feltetted.Szia minden jót s remélem,hogy tudunk irni.Györgyusz

    VálaszTörlés
  2. Kedves Györgyi!
    Köszönöm, hogy írtál! Igen, szerintem is ritka jó fejek, és úgy érzem, megérdemelnék, hogy tudjon erről az egész világ. Megpróbálok ezért olyasmiket közzétenni ezen az oldalon, amiket esetleg nem mindenki tud(hat) a Bikiniről, vagy olyan híreket, amelyek ott vannak valahol az éterben, de nem reklámozzák azokat. Örülök, hogy sikerült újdonsággal szolgálnom. :)
    Várom egyéb megjegyzéseidet is. Legyen szép heted!
    Ildikó

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ildikó!Köszi,hogy válaszoltál és köszönöm a jő kivánságodat.Neked is minden jót kivánok és igérem mindennap megfogom nézni ezt az oldalt is és majd irok!

    VálaszTörlés